Drie nieuwe kampioenen

De leden van damvereniging DEZ die deelnamen aan de onderlinge competitie hebben het denkwerk er opzitten en gaan op zomerreces. Op een veld van vijftien spelers zegevierde jeugdleider Hans de Knikker op de hielen gezeten door Mariska Bos die vorig jaar verrassend eerste werd. Het verschil was slechts twee punten. Derde werd Sijbrand van Eijk, die al meer dan een halve eeuw in de bovenste DEZ-regionen te vinden is.

Opmerkelijk zijn de leeftijdsverschillen van de eerste vijf op de ranglijst. Kampioen De Knikker vijfenveertig jaar, Bos negentien, Van Eijk negenenzeventig, nummer vier Koos van Zwol zeventig. De vijfde plaats werd veroverd door de talentvolle zestienjarige Micha Blanken. Hij bleef Kariem Droog nipt voor. Blanken werd met zijn prestatie tevens kampioen bij de aspiranten.

De competitie voor de welpen en pupillen, geleid door Mariska Bos, leverde natuurlijk ook een winnaar op. Het is Matthijs Stolwijk, negen jaar en enthousiast dammer.

Damjubileum Alex Bitter

In 1967 meldde de toen 12-jarige Alex Bitter zich aan bij damvereniging DEZ Reeuwijk als jeugdlid. Hoewel hij een alles behalve bejaarde indruk maakt, is dat nu 40 jaar geleden. Terug in de tijd maakte Alex Bitter als jonge dammer snel furore. In 1968 werd hij jeugdkampioen en na zijn toetreden tot de senioren bleek hij na enige jaren veruit de sterkste DEZ-speler. Dat was voor hem reden om het hogerop te zoeken bij het Goudse Damlust dat enige klassen hoger speelde in de landelijke competitie. Vanaf die tijd is Bitter vaste kracht in het eerste team van de Gouwenaren. Een mooie herinnering voor hem vormt het sneldamkampioenschap van het toenmalige Goudse Damdistrict met paginagrote publiciteit als gevolg. Maar ook Reeuwijk bleef hij trouw. Hij komt nog regelmatig voor zijn oude vereniging uit in wedstrijden, wat door het klasseverschil is toegestaan. Veertig jaar onafgebroken lid is voor de KNDB aanleiding om de jubilaris te onderscheiden met de gouden draagspeld. En zo gebeurde. De voorzitter van Dambond Midden Holland, Henk Meester, speldde hem de onderscheiding op, belangstellend gadegeslagen door de DEZ-clubgenoten en een grote deputatie van Damlust-leden. De avond werd in stijl besloten op het dambord met een wedstrijd tussen DEZ en Damlust. Uiteraard met verkorte denktijd, want de bar wachtte.

Alex Bitter 40 jaar lid

Mariska Bos pakt damtitel

Terwijl de nieuwe interne competitie bij de Reeuwijkse dammers van DEZ al enkele weken is begonnen, was in de vorige nog geen beslissing gevallen wegens uitstel van de laatste cruciale partij. Regerend kampioen Hans de Knikker en aankomend talent Mariska Bos waren in een nek-aan-nek race gewikkeld met evenveel punten. De Knikker was uitgespeeld, maar Bos had nog een partij te goed. In die partij moest zij scoren en dat deed ze met verve. Met zwart speelde zij tegen nestor Sijbrand van Eijk. De strijd was kort en heftig. Met een zeven zetten diepe combinatie, waarbij vijftien schijven sneuvelden, veranderde Mariska Bos de stelling van haar tegenstander in een remise. Met haar 18 jaar is Mariska Bos het jongste Denk en Zet lid dat het eerste bord voor zich opeist. Tot nu toe viel die eer te beurt aan Alex Bitter die in 1975 als 19-jarige met de ereplaats furore maakte. Met haar prestatie promoot de studente farmacie tevens op overtuigende wijze het dammen voor meisjes en vrouwen.

Mariska Bos Kampioene 2007

Eindstand competitie 2006/2007:
1. Mariska Bos 27 punten
2. Hans de Knikker 25 punten
3. Sijbrand van Eijk   17 punten
4. Maaike Kamer 15 punten
5. Jan Versluis 15 punten
6. Kariem Droog 12 punten
7. Koos van Zwol 12 punten
8. Micha Blanken 7 punten
9. Katinka Blanken 6 punten

Winst voor Reeuwijkse dammers

Het is met het Reeuwijkse damzestal in de Dambond Midden-Holland competitie een beetje halen en brengen. In de slotronde werd het halen, want de combinatie gevormd door Schoonhoven en Bergambacht met de beste spelers van beide verenigingen, werd met 7-5 naar huis gestuurd.

Denk en Zet kwam al snel op achterstand omdat Geoffrey Boere een zet over het hoofd zag, waardoor hij met een nul kwam te zitten. Dat verlies werd kort erna goedgemaakt door Koos van Zwol. Een doorbraak naar dam en ook nog een schijf voor, maakte de winst voor hem gesneden koek. Hans de Knikker moest in het eindspel goed opletten. Iets dat hem wel is toevertrouwd, waarmee de tweede winstpartij een feit was. Alex Bitter speelde min of meer volgens de verwachting gelijk tegen de Schoonhovense topper Piet Schep. Sijbrand van Eijk kwam na wat wederzijdse dreigingen ook uit op 1-1. Aan bord twee zag Mariska Bos zich geplaatst tegen still going strong Kees Kentie. Hij is nog altijd de beste dammer van Bergambacht, maar Bos is positioneel heel moeilijk te kloppen. Dat lukte ook Kentie niet. Met haar puntendeling stelde Mariska Bos de matchwinst veilig.

Eindstand:

Klasse B 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Pnt Bordpt
1. Damlust Gouda x 11 9 7 10 14 11 9 7 8 16 78 34
2. Kijk Uit Zegveld 5 x 4 6 11 10 11 9 10 8 11 66 46
3. OGB Bodegraven 3 8 x 7 6 7 11 8 4 8 11 54 42
4. HDC Alphen a/d Rijn 5 6 5 x 8 7 6 4 7 8 8 48 48
5. DEZ Reeuwijk 2 1 6 4 x 4 7 8 7 8 7 39 57
6. KDV Krimpen a/d IJssel 2 6 5 5 8 x 4 9 8 8 6 47 65
7. DID Bergambacht / Schoonh 5 5 1 6 5 12 x 5 10 8 5 49 63
8. ADC Alphen a/d Rijn 7 7 4 8 4 7 11 x 5 8 4 53 59
9. Jong en Oud Stolwijk 5 2 8 5 5 4 2 7 x 8 4 38 58

 

Alex Bitter opnieuw snelste dammer

Het jaarlijkse sneldamtoernooi voor leden van de Reeuwijkse damclub zit er weer op en zoals meestal werd het een vrolijk gebeuren waarbij sterk spel en grote blunders elkaar in rap tempo opvolgen. Het valt ook niet mee om in de beschikbare tijd van 10 minuten per partij alle gevaren en mogelijkheden te onderkennen. Er was een sterk deelnemersveld omdat ook DEZ-leden van buiten Reeuwijk, die in de nationale competitie uitkomen, aan de strijd deelnamen.

Toch was het geen verrassing dat Alex Bitter opnieuw met de hoogste eer ging strijken. Hij won al eens eerder een regionale sneldamtitel. Sinds 1987, toen het sneldamtoernooi van DEZ voor het eerst werd gehouden, was Bitter al twaalf maal winnaar. Gerard van der Wouden werd tweede en de jeugdige Gideon de Bruin derde. Bij de dammers die voor deze gelegenheid in de B-groep waren ingedeeld gingen de 1e, 2e en 3e prijs respectievelijk naar Jan Versluis, Koos van Zwol en Sijbrand van Eijk.


1 Alex Bitter 15
2 Gerard vd. Wouden 14
3 Martijn Rentmeester 13
4 Gideon de Bruin 12
5 Jan Buitenhuis 11
6 Cees de Leeuw 10
7 Mariska Bos 10
8 Hans de Knikker 9
9 Jan Versluis 8
10 Koos van Zwol 7
11 Sijbrand van Eijk 7
12 Micha Blanken 6
13 Katinka Blanken 4
14 Geoffrey Boere 0

(Martijn deed buiten mededinging mee)

Dammers OGB en DEZ in evenwicht

De uitwedstrijd van het Reeuwijkse damzestal tegen de OGB-spelers van Bodegraven werd een gelijkspel. DEZ trad aan met twee invallers, gerekruteerd uit de jeugdafdeling. Die zijn beslist talentvol, maar logischerwijs dikwijls niet opgewassen tegen de listen en lagen van oudere, meer geroutineerde spelers. De twee punten die Maaike Kamer, als jongste van het team, binnenhaalde waren daarom mooi meegenomen. Micha Blanken moest daarentegen Arie de Jong de verliezershand reiken. Jan Versluis zorgde voor 3-3, hoewel er waarschijnlijk meer in zat. Hans de Knikker scoorde de tweede DEZ-winst. Sijbrand van Eijk had de hele avond een gelijkwaardige stand tegen Rien Buitenhuis. Even voor de tijdcontrole zag hij plots tot zijn schrik voor de vijftigste zet nog maar enkele seconden te hebben. Prompt ging hij in de fout. Weg voorsprong. Kopmannen Bitter en Hansens waren nog volop in de strijd. Bitter had de beste papieren, maar winst zat er niet in. Daarmee werd de eindstand bepaalde op 6-6.

Damzestal onderuit

In de derde ronde van de Dambond Midden-Holland competitie fungeerde Denk en Zet als gastheer van HDC uit Alphen aan den Rijn. Nadat voorzitter Jan Versluis woorden van welkom gesproken had, verzonken beide kampen in diep gepeins.

Zelfs het eens zo vertrouwde getik van de wedstrijdklokken wordt niet meer gehoord, want de digitale opmars heeft het radarwerk bij bijna alle damverenigingen verdrongen. De ontmoeting werd voor de Reeuwijkers allesbehalve een succes. Al in een vroeg stadium liep Mariska Bos in een zetje. Met twee schijven verlies gaf zij terecht op. Ook Geoffrey Boere, vorige wedstrijd nog goed voor twee punten, moest verlies incasseren. Hetzelfde lot trof Jan Versluis.

De spelers met de hoogste persoonlijke rating, Alex Bitter en Eric-Jan van Reenen, troffen elkaar aan het tweede bord. Geen van beiden wist voordeel te behalen, punten gedeeld dus. Koos van Zwol verspeelde door een foutje een schijf, toch wist hij Eveline van der Tol een punt afhandig te maken.

Nestor Sijbrand van Eijk bestreed het jeugdige talent Gideon de Bruin. Vanaf het middenspel kreeg Sijbrand grip op de partij, zodanig dat Gideon uiteindelijk een houtje moest offeren. Waarna Sijbrand rustig naar winst kon schuiven.

Denk en Zet Reeuwijk – HDC alzo 4-8.