Gerardus Majellaschool op finale NK schooldammen

Mabel, Daan, Jasper en Matthijs van de Gerardus Majellaschool speelden op zaterdag 5 juni voor het derde achtereenvolgende jaar in de fnale van het NK schooldammen. Rond half acht stapten zij in de auto om de lange rit naar Assen te maken. Daar aangekomen wachtten 17 andere schooldamteams met wie ze zouden strijden om welke school het beste team heeft. Voor we vertellen wat het resultaat is, gaan we even terug in de tijd.

2008

De schooldamhistorie van het viertal begon in 2008, toen ze in groep 5 zaten. Zij wonnen toen even verrassend als overtuigend het plaatselijk schooldamtoernooi. Tijdens het provinciale kampioenschap pakten ze de tweede plek. In de landelijke halve finales kwalificeerden zij zich als derde voor de finale. In de finale zelf werden zij dertiende. Een mooi resultaat voor beginnende schooldammers: Daar moest meer in zitten! Als groep 5 zover doordringen in een kampioenschap waar de meeste kinderen uit groep 6 komen, dat is gewoonweg goed. Er werd daarom met extra damtraining begonnen op de vrijdagmiddagen. Het doel: weer een finaleplaats en dit keer proberen hoger te eindigen.

2009

In 2009 moest de GMS de hoge verwachtingen wel waarmaken. Zonder ook meer één punt te morsen, won het ‘GMS supterteam’ zowel het lokale als het provinciale kampioenschap. Ook de landelijke halve finalegroep werd winnend afgesloten. Vol vertrouwen werd de organisatie van de finale naar Reeuwijk gehaald. Niet voor niets, tijdens die finale pakte het viertal het zilver in de categorie welpen!

En nu, 2010

Dit jaar kwam het viertal uit in de categorie pupillen. Dat zijn de groepen 7 en  8 van het basisonderwijs. Mabel, Daan, Jasper en Matthijs zitten alle vier in groep 7. Dit keer was het geen verrassing meer dat zij het Reeuwijks kampioenschap volledig naar hun hand zette. Ook het provinciale kampioenschap verliep soepel met uiteindelijk een tweede positie. Wel werd de landelijke halve finale een spannende aangelegenheid. De meeste tegenstanders die ze ontmoetten komen uit groep 8. Het resulteerde in een mooie derde plek én plaatsing voor de finale. Tot dusver ging alles hetzelfde als bij de start in 2008… Wat zou de finale brengen?

Geloof het of niet, in de finale werd – net als twee jaar eerder – een dertiende plek behaald. Met goed spel van alle vier werd twee maal met 8-0 gewonnen. Met z’n vieren behaalden ze zeven punten uit acht wedstrijden. Zonder anderen tekort te doen, melden we dat vooral Matthijs goed op dreef was tijdens de finale. Hij scoorde maar liefst 12 van de maximale 16 punten!

2011…?

Het GMS superteam gaat ervoor!!!!