NK jeugdteams 2019

Het Nederlands kampioenschap voor jeugdteams werd door onze vereniging en DV Het Groene Hart georganiseerd. De locatie was het Wierickehuis in Nieuwerbrug. Op vrijdagavond werd de speelzaal helemaal gereed gemaakt, zodat op zaterdag 14 december om 11 uur het damfeest kon losbarsten. Maar liefst 132 kinderen stonden te springen om te starten. Samen met de begeleiders en ouders maakten we er een mooie damdag van.

De opening van het toernooi werd gedaan door Frans Boot, van DV Het Groene Hart. Daarna kreeg wethouder sport, Dirk-Jan Knol, het woord. Hij benadrukte het belang van sport, zowel fysiek als een denksport, zoals dammen.

De eerste zet werd gespeeld op het bord van een pupil van DEZ Reeuwijk, namelijk bij Joran Glas. Daarna gingen de partijen los. Tot aan half vijf werd in een strak tempo gedamd, totdat alle 1372 dampartijen waren gespeeld.

Welpen

De jongste categorie dammers had het zwaar. De acht teams, van vier spelers, speelden maar liefst twee keer tegen elkaar. Veertien ronden in 5,5 uur tijd. Petje af voor deze kanjers die tot het eind toe serieus bleven dammen om de punten. Aan het eind van de dag werden de teams van HDC Hoogeveen, Brainsport Eindhoven en Het Noorden Groningen naar het podium geroepen. Ze eindigde respectievelijk als de nummers 1, 2 en 3. De dammers van HDC Hoogeveen deelden in één wedstrijd de punten; alle andere wedstrijden werden gewonnen.

Uitslagen op Toernooibase »

Pupillen

Maar liefst 12 pupillenteams, bestaande uit vier dammers, bonden met elkaar de strijd aan. Zij speelden elk één keer tegen elkaar. Na deze 11 wedstrijdrondes bleek het podium door exact dezelfde dammers te bestaan als bij de welpen. Deze verenigingen zijn dus wel heel erg goed bezig! HDC Hoogeveen haalde de volle buit binnen en eindigde met 22 punten verdiend als kampioen. Runner-up Brainsport Eindhoven verloor alleen van de latere kampioen en won alle andere partijen. De dammers uit Groningen hadden niet voor niets de hele reis naar Zuid-Holland ondernomen. Met 17 punten bezetten ze de keurige derde plek.

Uitslagen op Toernooibase »

Aspiranten / Junioren

De oudste categorie speelde in teams van drie personen. De meeste spelers kennen elkaar goed, omdat ze elkaar al jarenlang bij veel toernooien tegenkomen. Het leuke van dit kampioenschap, is dat het niet gaat om de individuele uitslagen, maar om het teamresultaat. WSDV Wageningen deed dat heel goed. Met twee gelijke spelen en verder louter winstpartijen belandde zij op de eerste plek. DC Den Haag en DUO Doetinchem eindigden met een gelijk aantal wedstrijdpunten, maar omdat de Hagenaars de onderlinge wedstrijd wonnen van de Achterhoekers, mochten zij op het blok met nummer 2 plaatsnemen.

Uitslagen op Toernooibase »