Oefenwedstrijd in en tegen (Des) Lunteren

Zaterdag 4 september stond een oefenwedstrijd gepland tegen DES uit Lunteren. Misschien omdat dat een uitwedstrijd betrof, was de deelname vanuit onze vereniging niet zo groot als vooraf verwacht. Uiteindelijk zaten er 5 DEZ’ers achter de borden.

We troffen het wel in Lunteren want doordat alle vrachtwagens uit Gelderland waren opgetrommeld voor een ritje met verstandelijk gehandicapten stonden we 20 minuten te wachten op 2 minuten van het speellokaal vandaan. Gelukkig wisten de deelnemers van DES wat er aan de hand was.

Om in volgorde van afloop de partijen te behandelen: Mariska Veer speelde tegen Melanie Voskuil, die twee kennen elkaar goed en ze maakten er een redelijk snelle partij van, Mariska verloor ergens onderweg een schijfje en kwam steeds moeilijker te staan en moest na bijna 2 uur spelen de hand schudden van Melanie.

Kariem had een partij met wisselende kansen, eerst leek het een saaie afruilpartij te worden waarbij hij iets beter leek te staan, toen nam zijn tegenstander Stijn Overeem een 5-om-5 waarbij het leek dat Kariem heel goed kwam te staan, maar toen hij een klein zetje over het hoofd zag kwam hij twee schijven achter met wederzijdse doorbraak en dat wist hij uiteindelijk naar remise te voeren.

Martine Jannes speelde tegen de jongste van het stel, Joan Evers. Ook hier een partij met kansen aan beide kanten, ze bouwden het allebei voorzichtig op en gebruikten goed hun tijd, alleen toen ze allebei al dachten aan een onvermijdelijke remise bracht de tegenstander van Martine er nog een laatste grapje in en helaas deed ze net de mindere zetten die haar in de val lieten lopen, zodat de speler uit Lunteren nog won.

Hans speelde tegen Arwin Lammers, deze jongen weet heel goed wat dammen is en Hans had het dan ook best wel lastig, hij verloor echter nooit de kansen die hij kreeg uit het oog en speelde de aanval van Arwin leuk tegen. Op het einde toverde hij nog een leuke combinatie uit de hoed die voorkwam dat hij zou gaan verliezen, waarna er snel een remise werd overeen gekomen.

Gideon de Bruin speelde tegen Henk Jongbloed. Ook hij en zijn tegenstander gingen er vol in, niet geheel volgens de boekjes misschien, maar het werd wel een hele leuke partij waarbij Gideon uiteraard weer net binnen de tijd zijn 50 zetten wist te halen maar na een aanvallend ingestelde partij niet genoeg voordeel kon halen om te winnen en  op de 51e zet met wederzijdse doorbraak in een 5-om-5 werd er tot remise besloten.

Al met al een goede oefening voor het komende seizoen, hopelijk volgend jaar weer maar dan met meer spelers !

Junioren Reeuwijk scoren boven verwachting tijdens NK

De titel doet misschien vermoeden dat de junioren van onze vereniging heel hoog zijn geëindigd en eigenlijk is dat ook wel zo. Wat zeker waar was tijdens het Nederlands Kampioenschap voor Juniorenteams is dat het team zwaar boven de verwachtingen scoorde van zowel de begeleiding als de spelers zelf.

Ik persoonlijk had het team op ongeveer 2 wedstrijdpunten ingeschat, aangezien veel tegenstanders in de eerste-, hoofd- of zelfs ereklasse spelen op landelijk niveau.

Als eerste gunstig voorteken begon het ermee dat Micha tijdens de loting nummer 1 trok, zodat we heel even helemaal bovenaan stonden in de ranglijst…

Maar ook tijdens het echte werk begon het goed, Gideon mocht tegen landelijke topper Frerik Andriessen beginnen alleen die had nog meer problemen met het uit bed komen dan Gideon zelf en dus won Gideon op tijd (sterker nog Frerik bleef nog twee wedstrijden afwezig, maar dat terzijde). Kariem en Micha maakten echter goed gebruik van deze vroeg verkregen voorsprong en wisten ook nog twee punten bij elkaar te halen en dus was er winst op een topfavoriet (DUO)

Daarna ging het team door met het halen van een punt, zodat na twee wedstrijden er al meer punten waren gehaald dan waarvan ik uit was gegaan. Overigens ook zonder het spelen van wedstrijden zouden we hoger zijn geëindigd dan als op voorhand gedacht want van de 12 opgegeven teams kwamen er maar 10 opdagen dus 10e zouden we sowieso worden.

De verwachtingen na 2 wedstrijden werden echter toch wel iets opgeschroefd, 9e zou nu zeker wel haalbaar zijn. De derde wedstrijd tegen een andere topfavoriet liet zien dat het team tegen de topteams toch wel iets tekort kwam, een 6-0 verlies zette iedereen weer met beide benen op de grond.

De spelers lieten zich hier zeker niet door uit het veld slaan, ook bij hun was de gedachte “iedere plek hoger dan 9 is geweldig goed�. Misschien geen topsport mentaliteit maar wel erg realistisch…

Misschien wel tot hun eigen verbazing werden er tijdens de overige 6 wedstrijden nog eens 6 punten bij elkaar gespeeld, waarbij er ook plek was voor grote persoonlijk successen (zoals de remise van Kariem tegen Thijs Gerritsen). De laatste wedstrijd tegen Wageningen toonde hierbij nog eens de veerkracht van het team want hier werden na een snel verlies van Gideon door de andere twee spelers winst behaald, zodat we eindigden met een winst (altijd goed voor de herinneringen later). Wat uiteindelijk goed was voor een 4e plaats !!!!! Aangetekend moet worden dat de ploegen dicht bij elkaar zaten, een verlies in de laatste ronde had inderdaad een 9e plaats betekend.

Al met al behaalden de spelers bijna allemaal het zelfde aantal bordpunten terwijl er keurig een roulatiesysteem gespeeld werd, zodat iedereen ongeveer even gelijkwaardige tegenstanders kreeg. Als team eindigden we dus met 9 punten uit 9 wedstrijden en geloof mij dat is een hele goede prestatie voor dit team gezien de sterkte van de overige deelnemers. En daarbij kan ik nog vermelden dat het zeker niet ten koste van de gezelligheid gegaan is…

Volgend jaar heeft Reeuwijk weer een kans om zich met een junioren team in te schrijven en dat zal vermoedelijk ook wel gebeuren, want volgens mij is deze eerste keer wel bevallen :)

De eindstand was als volgt:

1. DES Lunteren 17 (42)

2. Denk en Zet Culemburg 14 (39)

3. DUO 12 (36)

4. DEZ Reeuwijk 9 (22)

5. DC Lent 8 (34)

6. GDC 7 (25)

7. Witte van Moort 7 (24)

8. OG Drachten 7 (23)

9.  WSDV 7 (23)

10.  Denk en Zet Culemburg II 2 (14)

Opgemerkt kan worden dat de wedstrijden tegen de nummers 1 en 2 met 6-0 verloren gingen, dat we wonnen van nummer 3, verloren van nummer 8 en voor de rest gewoon keurig gebruik maakten van de mogelijkheden, weinig bordpunten maar veel wedstrijdpunten derhalve. Gideon zou zeggen, erg economisch gedaan, minimale inspanning met maximaal resultaat.

O ja ps Maaike en Katinka, Kariem heeft niet de groeten gedaan aan Lars Knol, is dat erg ??

We hebben hem wel als tegenstander gehad….

Laatste ronde provinciale competitie 5-3-2009

Voor de laatste provinciale wedstrijd tegen het Haagse ODB2 was het flink puzzelen om een compleet team op de been te krijgen maar uiteindelijk lukte dat nog met wat magische toestanden. Om de wedstrijden maar direct langs te gaan, zowel de partijen van Mariska als Sijbrand heb ik niet kunnen zien dus daar kan ik weinig over melden, feit is wel dat ze beide remise behaalden.
Jan was als eerste klaar wederom tegen een tegenstander met een flink hoger rating dan hijzelf. Met goed positiespel werd hij van het bord gedrukt en nadat hij al eerder twee schijven had verloren met een lichte combinatie moest hij er later nog 1 inleveren terwijl er nog 1 op de tocht stond. Dat was voor hem het sein om op te geven. Het duurde toen een tijd voor de volgende klaar was, dit betrof Cees die op een leuke manier een dubbele dreiging in de stand bracht die zowel hij als zijn buurman Gideon goed zagen maar zijn tegenstander had moeite met kiezen en koos de slechtste variant met een dam tegen die uiteindelijk dan ook winnend bleek te zijn voor Cees.
Hans speelde wederom een spannende partij waarin beide spelers wel probeerden er iets van te maken, zij het met respect voor elkaar (ze kenden elkaar nog van een vorige partij) maar zoals zo vaak als er geen grote fout gemaakt wordt eindigde deze partij in remise.
André overspeelde zijn tegenstander ook wel al ging dat volgens eigen zeggen veel moeilijker dan hij in eerste instantie dacht, omdat diverse combinaties steeds niet kloppend bleken. Uiteindelijk gaf een betere stand en tijdsindeling toch de doorslag en stonden we als team weer voor.
De volgende partij die uit was betrof die van Micha die zover ik het kon beoordelen en aan de reacties van de omstanders te horen gewoon een klasse partij speelde tegen een zeer ervaren tegenstander met een flink hogere rating. Volgens zeggen heeft Micha de hele partij licht beter gestaan maar niet voldoende om de winst te kunnen halen, maar sowieso een knap
resultaat.
Gideon sloot zijn provinciale rampseizoen in stijl af. Hij speelde een partij die in eerste instantie flink wat hakwerk opleverde en toen de stand alsmaar uitdunde kreeg hij tot twee keer toe een schijfwinst maar zijn tegenstander frommelde het in een 5 om 3 stand op de 1 of andere manier toch nog naar remise tot groot ongenoegen van Gideon.
Al met al wonnen we als team dus met 9-7 en kunnen we met opgeheven hoofd de provinciale hoofdklasse verlaten !
Volgend seizoen nieuwe kansen met (oude bekende) nieuwe tegenstanders

   ODB2      Reeuwijk 7- 9
   Bonne Douma (1062)  André Venema (1241) 0 2    
   Dion van Bommel (1053)  Hans de Knikker (1061) 1 1    
   Gerard Peroti (973)  Gideon de Bruin (1034) 1 1    
   Perkas Sewradj (915)  Cees de Leeuw (968) 0 2    
   Piet Rozenboom (1080)  Micha Blanken (762) 1 1    
   Jetse Veenstra (1047)  Jan Versluis (640) 2 0    
   B. Rambaran   Mariska Bos (851) 1 1    
   Fred Versteeg (792)  Sijbrand van Eijk (807) 1 1  

8e provinciale wedstrijd 6-2-2009

Dit keer betrof het de zogenaamde “burenruzie� met Samen Sterk die voor een ruzie gelukkig altijd in hele goede sferen verloopt.
Samen Sterk had de laatste 2 wedstrijden gewonnen en daardoor was degradatie voor ons eigenlijk al een feit tenzij we van hun wisten te winnen en dan de laatste wedstrijd ook nog.
Helaas konden we niet beschikken over de 8 vaste spelers maar Reeuwijk ziet het dammen in clubgebeuren ook als mogelijkheid voor de jeugd om ervaring op te laten doen en daardoor mocht Martine Jannes haar debuut maken.
Het zal niemand verbazen dat haar partij als eerste was afgelopen. Ze speelde tegen een hele ervaren tegenstander met veel landelijke wedstrijden in zijn bagage en verloor al snel een paar schijven en kwam een dam achter. Zoals bij iedere goede pupil ging ze echter door tot de laatste steen van het bord af was en kon na anderhalf uur de felicitaties aan haar tegenstander geven (wat ook nog wat onwennig ging van de zenuwen).
De tweede die klaar was was Gideon. Het is al eerder gezegd dat provinciaal zijn ding niet meer is en eigenlijk stond zijn hoofd na schoolperikelen deze week helemaal niet naar dammen maar vanwege het teambelang was hij toch gekomen. Binnen anderhalf uur liep ook hij echter in een damzetje en wist dat het geen zin had om door te gaan.
Daarna was het lang wachten, het grappige was dat de spelers van Samen Sterk er helemaal niet zo zeker van waren dat de afloop goed zou zijn ondanks hun 4-0 voorsprong want op de meeste borden stond het minimaal gelijk tot gewoon goed voor Reeuwijk.
De eerstvolgende die klaar was betrof de volgende invaller: Kariem. Zijn tegenstander had er toch iets te makkelijk over gedacht en speelde alleen maar op zetjes maar ja die zag Kariem allemaal en hij drukte zijn tegenstander dan ook positioneel van het bord.
Daarna volgde er weer een tijdje niets en toen ging het opeens redelijk snel, Mariska had de hele tijd minimaal gelijkwaardig gestaan en in het Samen Sterk kamp kon je zelf horen zeggen “Mariska moet in een zetje trappen anders verliest ze niet� en zowaar dat gebeurde dan ook helaas. De stand kwam daardoor op 2-6 voor de tegenstanders en eigenlijk was het daarmee wel gebeurd. De voordelen die sommige spelers hadden gehad waren wat verwaterd en het zag er naar uit dat het op remises uit zou draaien.
De eerste die dat inderdaad deed was Alex, hij hield zijn tegenstander keurig in bedwang, beide spelers leken goed aan elkaar gewaagd hoewel Alex gedurende een gedeelte van de partij de betere stand had.
Sijbrand voegde er vervolgens een hele nette remise aan toe, hij is bezig aan zijn 4e damjeugd geloof ik want hij scoort de ene nette remise na de andere dit seizoen.
Andre kreeg de hele partij niet echt voordeel tegen zijn handige tegenstander die altijd wel antwoorden lijkt te hebben op de dreigingen die een tegenstander hem voortovert. Wat Andre ook probeerde nooit kreeg hij zo veel voordeel dat het ook maar op winst leek uit te draaien en dus werd het inderdaad remise.
Tenslotte kreeg Hans nog een punt, nadat bijna iedereen in de zaal had gezien dat hij minimaal 1 keer de directe winst gemist had. Toen dat niet gebeurde kwam hij toch nog enigszins in de problemen en zijn tegenstander wilde dan ook graag winnen maar na heel lang nadenken moest hij toegeven dat de remise onvermijdelijk was en behaalden wij ons 6e bordpunt.
Conclusie: wederom verloren en officieel gedegradeerd maar na afloop vertelde toch bijna iedereen aan Reeuwijk kant dat het dit seizoen veel leuker geweest is dan in vele jaren hiervoor.
Rest nog 1 wedstrijd en dan volgend seizoen maar weer zien hoe de zaken er voor staan !

  DEZ Reeuwijk      Samen Sterk     6 10
   Alex Bitter (1147)  Micha van Tol (1209) 1 1    
   Hans de Knikker (1061)  Jeroen Stolwijk (1136) 1 1    
   André Venema (1241)  Louis de Frankrijker (1047) 1 1    
   Mariska Bos (851)  Ruud de Kooter (1154) 0 2    
   Gideon de Bruin (1034)  Martien Out (1174) 0 2    
   Sijbrand van Eijk (807)  Raymond van Es (1132) 1 1    
   Martine Jannes   Richard Treur (1141) 0 2    
   Kariem Droog (792)  Hans Stolwijk (897) 2 0    

ps Cees : nogmaals bedankt voor het naar huis brengen van Gideon, hij had echt de behoefte aan rust na deze week…

ps 2 sorry voor het late verslag, de verslaggever was een dagje op pad ….

7e provinciale wedstrijd (26-1-09)

Dit keer stond de ontmoeting met Constant Charlois Rotterdam op het programma en hoewel we dit team menen te kennen uit de landelijke competitie moet er wel even aangetekend worden dat er maar enkele spelers uit dat landelijk spelende team in dit provinciale team zitten, de rest zit in het 1e team wat landelijke hoofdklasse speelt. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de 2 sterkste spelers van CCR er niet bij waren maar dan nog was er zo af en toe een groot ratingverschil tussen spelers, waarbij het nu voor het eerst ook een paar keer voorkwam dat een Reeuwijk speler een hogere rating had dan zijn tegenstander, dankzij de zogenaamde tactische opstelling van de Rotterdammers.

Degene die als laatste binnen kwam was ook weer als eerste klaar, een verkeerde achterloop van zijn tegenstander bezorgde hem een leuk zetje naar dam en zijn tegenstander gaf direct op, binnen het uur spelen zorgde Cees voor de eerste punten en hij wilde graag vermeld zien dat hij hiermee provinciaal meer punten heeft gescoord dan Micha!

De 2e uitslag kwam ook redelijk snel, gezien het ratingverschil van bijna 600 punten was dit ook niet zo gek. Jan dacht misschien een tijd lang aardig mee te kunnen met zijn tegenstander die ultra snel speelde maar hij kwam meer en meer in de verdrukking en op het laatst kon hij niet anders dan opgeven na al een schijf achterstand te hebben opgelopen.

De derde uitslag liet wat langer op zich wachten. Sijbrand speelde een redelijke partij waarbij zijn tegenstander een dam nam ten koste van een steen, wat Sijbrand probeerde uit te buiten maar zijn tegenstander deed het gewoon goed en de Reeuwijk speler moest opgeven.

Daarna was het de beurt aan Koos om zijn verlies toe te geven, hij kwam volgens mij nog dichter bij de remise en wist het tot een 6 om 6 te brengen voordat zijn tegenstander toch iets leuks bedacht en de punten naar Rotterdam gingen.

Vlak voor de tijdnoodfase ging de vlam in de pan bij Alex en vooral zijn tegenstander. Hij speelde tegen iemand die altijd veel tijd verbruikt in het begin en die nog ongeveer 25 zetten moest doen in 10 minuten, terwijl Alex nog ruim 40 minuten had. Uiteindelijk ging dat dan ook fout en met nog 3 zetten te doen (op zich nog knap dat hij zover kwam) viel de vlag voor de tegenstander van Alex.

De eerste die na de tijdscontrole klaar was betrof Andre. Dit keer had hij eens een tegenstander die minder ratingpunten had dan hij zelf maar hij wist het niet uit te buiten. In een op zich leuke partij werd er door beide spelers niet een echte grote fout gemaakt met remise tot gevolg.

Daarna kwam Gideon. Zoals bekend maakt hij provinciaal een rampseizoen door en dat zette zich voort vandaag, de eerste 40 zetten waren goed, toen produceerde hij enkele minder sterke zetten en zijn tegenstander was ervaren genoeg om daarmee een stelling op het bord te zetten vol vangsten en dreigingen waarin Gideon dan ook uiteindelijk strandde met een volgende 0 tot resultaat.

Tenslotte was Hans nog bezig, hij leek zijn tegenstander op de pijnbank te hebben gelegd en die leek klaar voor de knock out maar zoals je zo vaak ziet bij het dammen is het afmaken het lastigste onderdeel. Zijn tegenstander deed het laatste gedeelte van de partij dan ook gewoon goed wat hij voor zichzelf moest doen en behaalde een benauwde remise waarin Hans helaas moest toegeven…..

Dit resulteerde in een einduitslag van 10-6 voor de Rotterdammers en wederom dus geen punt voor Reeuwijk als team.

Na de dubbele winst van Samen Sterk is de kans op prolongatie van het hoofdklasse schap niet zo heel groot meer, winst op Samen Sterk en in de laatste wedstrijd is dan wel een vereiste en gezien de ratingen van beide teams zal dat lastig genoeg zijn !

Hoe het ook mag aflopen, de ervaringen uit dit seizoen nemen ze ons niet meer af !!

 

  -Constant Charlois       DEZ Reeuwijk   10- 6
   Ramdew Jahani (1167)  André Venema (1241) 1 1    
   Ashok Bhajan (1113)  Alex Bitter (1147) 0 2    
   Radjinder Jharap (1154)  Hans de Knikker (1061) 1 1    
   Ruud van Drunen (1171)  Gideon de Bruin (1034) 2 0    
   Radjinder Banarsi (959)  Cees de Leeuw (968) 0 2    
   Soelinder Jagram (1144)  Sijbrand van Eijk (807) 2 0    
   Anthony Keijzer (1034)  Koos van Zwol (734) 2 0    
   Radjes Balkaran (1229)  Jan Versluis (640) 2 0    

 

 

provinciale competitie 9-1-2009

André, Alex en Hans, 3 punten !
De verwachtingen vooraf waren bij mij en de meeste spelers niet al te groot voor wat betreft het behalen van een positief resultaat tegen de bezoekende vereniging: Van Stigt Thans uit Schiedam.
De kans dat het 16-0 zou worden was realistischer dan dat we meer dan 4 punten zouden scoren, was toch wel een beetje een idee.
Om een indruk te geven: Van Stigt Thans speelde met niet 1 speler onder de 1200 ratingpunten en wij met maar 1 speler er boven en een aantal spelers met een rating van in de 800.
Na de openingstoespraak begonnen we al met een 2-0 achterstand doordat een griepaanval en diverse afzeggingen ervoor gezorgd hadden dat we niet met 8 spelers achter de borden konden zitten. Overigens hadden we dat keurig van te voren gemeld bij de tegenstanders en het open te laten bord doorgegeven.
Nadat de wedstrijd begonnen was leek het er op sommige borden op dat de spelers van de tegenpartij het toch iets te makkelijk opnamen in het begin, maar het kan ook zo zijn dat ze hun opening altijd zo snel spelen uiteraard.

img_0016

De eerste klap die uitgedeeld werd was overigens wel in het voordeel van de Schiedammers, Sijbrand kwam al vrij snel in de partij een schijfje achter middels een combinatie en kon dat nooit meer repareren, toen hij vervolgens in nog een zetje trapte kon hij opgeven.
Hans was inmiddels al wel middels een heel raar zetje (volgens Gideon is het niet eens een zetje, maar gewoon een stommiteit van de tegenstander en hij kan het weten want hij was er verleden week tegen Hans ook al ingelopen net als Alex) een schijf voorgekomen en op de overige borden leek het redelijk gelijk op te gaan.
Op alle borden werd dan ook de tijdcontrole gehaald, op zich al iets dat knap genoemd mag worden voor diverse spelers van Reeuwijk.
Na de tijdcontrole gaat het rap, André weet Rob Clerc keurig op remise te houden waarbij Rob hem vertelt dat die remise gewoon verdiend was. Daarna volgt Alex, die met schaatsspierpijn achter het bord zat, met een remise die zover ik kon zien (maar voor betere damtechnische info verwijs ik graag naar de site van de tegenstanders) ook heel gelijkwaardig was.

Hans heeft zijn schijfvoordeel helaas niet kunnen vasthouden maar ziet zijn aanvallende spel toch wel beloond met een keurige remise die gewoon goed verdiend is.
Gideon lijkt ook op weg naar een remise, maar een klein foutje in het eindspel wordt hem toch fataal. Hij denkt na een achterloop van zijn tegenstander zelf ook achter te kunnen lopen maar schat het vervolg niet goed in en verliest een partij die zoals zijn tegenstander zegt net zo goed andersom had kunnen aflopen.

img_0013

Dan volgt Mariska met een hele nette remise tegen een tegenstander met heel wat ratingpunten meer, Mariska verkeert in een hele goede vorm en bewijst dat wederom hiermee.

img_0015

Tenslotte weet ook Kariem zijn tegenstander heel netjes op remise te houden, ook voor hem geldt dat zijn tegenstander meer dan 400 ratingpunten meer heeft en dus mag er gesproken worden van een knappe prestatie !
Conclusie mag zijn dat we met 5-11 verloren hebben maar dat er hele goede partijen zijn gespeeld en dat we eigenlijk maar op 1 bord overklast zijn, voor de rest heeft Van Stigt Thans gewoon hard moeten werken was mijn idee.
Dan weten we weer waarom het spelen in deze hoofdklasse toch leuker is dan de provinciale eerste klasse in de DMH. We zullen dus in de resterende 3 wedstrijden nog ergens 1 of 2 punten moeten zien te halen om dat volgend seizoen ook nog mogelijk te maken…

DEZ Reeuwijk – Van Stigt Thans 5 – 11
Andr̩ Venema (1241) РRob Clerc (1504) 1 Р1
Alex Bitter (1147) – Peter van der Stap (1321) 1 – 1
Hans de Knikker (1061) – Kees Romijn (1201) 1 – 1
Gideon de Bruin (1034) – Hans Lansbergen (1262) 0 – 2
Mariska Bos (851) – Edwin de Jager (1225) 1 – 1
Sijbrand van Eijk (807) – Wim Vrijland (1231) 0 – 2
Kariem Droog (792) – Guido van den Berg (1215) 1 – 1
niet opgekomen – Frits Luteijn (1403) 0 – 2 R

5e wedstrijd provinciaal kampioenschap 10-11-08

Deze avond mochten we naar Vlaardingen waar van Stigt Thans Schiedam 2 speelt. Bij vertrek stond er volgens de info 22 kilometer file onderweg dus ik vreesde dik te laat te komen, maar het viel erg mee, er stond helemaal niets vast op de weg ! De wedstrijd was er weer 1 in de serie zoals we die vaker meegemaakt hebben. Als team werd er verloren, maar persoonlijk werden er leuke successen behaald, een beetje onze rol in deze klasse.
Om de partijen langs te gaan, Jan maakte het zichzelf moeilijk door zich te laten opsluiten en niet te bevrijden. Hij speelde overigens tegen een jeugdlid en daarom met minder tijd, wat echter niet de reden was dat uiteindelijk zijn tegenstander met een lokzet het definitieve verzet van Jan kon breken en de punten pakken.
Gideon heeft de vorm dit seizoen niet te pakken, daarnaast breekt de kortere tijd provinciaal hem op want ook in deze partij moest hij de laatste 15 zetten in 5 minuten doen en de eerste de beste zet zonder zetcontrole was een zetje naar dam voor zijn tegenstander. Kortom wederom een verlies voor hem, maar vorm is een raar iets dus misschien in het nieuwe kalenderjaar ?
Sijbrand daarentegen is erg goed op dreef, tegen wederom een tegenstander met een flink hogere rating haalde hij zo te zien redelijk probleemloos een remise die hij welliswaar niet hoorde toen hij werd aangeboden, maar met wat hulp werd hem duidelijk gemaakt dat zijn tegenstander de punten wilde delen en dat werd aangenomen.
Ook Koos wist op het oog een tamelijk eenvoudige en gelijkwaardige remise te behalen, voor hem was dat ook een nette prestatie gezien het ratingverschil.
Eveline bouwde haar stand goed op en stond de hele partij minimaal gelijkwaardig tot haar tegenstander in een 6 om 6 stand toch plotseling nog een geintje wist uit te halen met verlies voor Eveline tot gevolg.
Andre had een leuke partij tegen de topman van de tegenstanders en kwam uiteindelijk nog goed weg, doordat zijn tegenstander in tijdnood kwam moest hij in een betere stand remise aanbieden die door Andre werd aangenomen uiteraard.
Hans speelde ook weer een spannende partij, hij had weer een tegenstander die er ook lekker voor ging zitten om er iets aardigs van te maken, maar uiteindelijk kon geen van beiden een groot genoeg voordeel krijgen en liep de partij naar remise.
Het zelfde verhaal voor Alex, hoewel hij veel meer moeite moest doen dan Hans om de remise te halen
Conclusie: een verlies van 11-5, geen schande en er werden leuke partijen gespeeld, we zullen ergens nog een paar punten moeten pakken, anders is dit avontuur na 1 jaar weer voorbij en hoewel het vaak een onmogelijk zaak is om te winnen als team ervaart iedereen dit toch als een mooi gebeuren

Ton Burgerhout (1313) РAndr̩ Venema (1241) 1 Р1
Gerrit van Mastrigt (1244) – Alex Bitter (1147) 1 – 1
Edwin Torn (1167) – Gideon de Bruin (1034) 2 – 0
Rob van den Bos (1068) – Hans de Knikker (1061) 1 – 1
Dick van den Kerkhoff (1088) – Sijbrand van Eijk (807) 1 – 1
Wim Heuvelman (1032) – Koos van Zwol (734) 1 – 1
Matthijs Broek (826) – Eveline van der Tol (758) 2 – 0
Michiel Torn (966) – Jan Versluis (640) 2 – 0

4e wedstrijd provinciale competitie 7-11-08

De wedstrijd tegen het Leidse LDG beloofde vooraf al een spannende te worden aangezien beide teams zich in de kelder van het toernooi bevinden en 1 van beide teams zich redelijk veilig kon spelen bij winst. Het team uit Leiden was niet op volle sterkte naar Reeuwijk gekomen en dus werd er met enige voorzichtig optimistische spanning uitgekeken naar de paringen en die kwamen niet helemaal ongunstig uit, op voorhand gesproken zou een 8-8 zeker tot de mogelijkheden hebben behoord.
Maar dat is allemaal theorie, hoe ging het in de praktijk ? Om maar eens de bordvolgorde af te gaan: bord 8 werd bemand door Kariem die s morgens om 6 uur al in de bus zat naar een schoolreis in Belgie en om half 7 s avons pas weer thuis was. Hij speelde een leuke partij waarbij hij steeds net wat voordeel had, maar het eigenlijk niet leek uit te kunnen buiten. Zijn tegenstander vergat echter dat er een heel belangrijk onderdeel is in het dammen, de klok! Op ongeveer zijn 59e zet ging hij dus ook door zijn overgebleven tijd heen en hoewel hij dat niet wilde accepteren werd er toch echt een 0 genoteerd.
Mariska in haar goede vorm was op bord 7 geplaatst om daar punten te halen (althans dat hadden we zo gehoopt), dat viel echter niet mee, haar tegenstander bleef rustig toen zij een dam haalde die haar een schijfje koste en nam die dam weer af met een gelijke stand en vanaf toen was het behoedzaam uitspelen voor beiden en dat deden ze dan ook met een remise als resultaat.
Sijbrand weet van zijn partijen altijd iets speciaals te maken. Dit keer kwam hij door een kleine combinatie een schijf achter en iedereen schreef voor hem eigenlijk al een 0 op. Maar juist dan is Sijbrand in zijn element en door middel van razendgek spel wist hij nog door te breken ook terwijl dat zijn tegenstander niet lukte en was het dus Sijbrand die de punten mocht laten noteren.
Jan had een moeilijke avond, ergens in het middenspel schijnt hij een niet zo’n goede opbouw gedaan te hebben waardoor hij de hele tijd met dreigende combinaties te maken had en uiteindelijk er inderdaad 1 tegen kreeg waarna hij kon opgeven, omdat zijn stand geen reden gaf tot doorspelen.
Gideon had een slechte avond, hij was moe en dacht dat een gekke en spannende partij opzet wel een goede keuze was tegen een zeer ervaren (en dus klassiek spelende dacht hij) tegenstander. Zijn tegenstander wist er echter wel raad mee en nadat hij in een 2 om drietje liep die hij notabene had zien aankomen was het vechten tegen beter weten in. Hij hield het nog lang vol maar de nederlaag was niet afwendbaar en dus gingen ook hier de punten naar Leiden.
Hans speelde een spannende en degelijke partij tegen een tegenstander die wel mee wilde gaan in een leuke partij opzet, hier werd op het scherpst van de schede gevochten om de punten, maar omdat geen van beiden echt een grote fout maakte (of dat bij de ander kon vinden) werd het uiteindelijk toch remise nadat eerst Hans die had aangeboden was het uiteindelijk zijn tegenstander die het moest aanbieden waarbij Hans weer even nadacht en het toen accepteerde.
Alex had een lastige avond tegen een sterke tegenstander en vroeg al heel snel in de partij een remise, vermoedelijk omdat hij de bui al zag hangen. Zijn tegenstander wees dat echter van de hand en ging gestaag door met het opbouwen van een winnende stelling. Alex werd langzaam maar zeker van het bord gedrukt en met een leuke oplossing wist zijn tegenstander een bijna dreigende remise te voorkomen en beide punten voor Leiden te behalen.
Andre daarentegen speelde tegen een tegenstander die een mindere rating had maar daar niet echt naar speelde. Er werd een leuke partij op het bord gebracht waarbij Andre vooral in tijd dan wel voordeel had maar toen zijn tegenstander met 8 seconden op de klok de tijdscontrole wist te halen bleek dat er net niet genoeg voordeel in zat om het winnend af te sluiten, het werd wel de langste partij van de avond en degene die de eindstand bepaalde: 7-9
Oftewel het kleinst mogelijke verlies, waarmee Leiden zo goed als zeker is van prolongatie van hun verblijf in de hoogste klasse en wij nog aan de bak zullen moeten gaan om dat ook te kunnen halen ! Maandag mogen we het weer proberen tegen het tweede van Van Stigt Thans.

Reeuwijk – Leiden 7-9
A. Venema – H. Dekker 1-1
A. Bitter – H. Kreder 0-2
H. de Knikker- M. Meijer 1-1
G. de Bruin- W. Heemskerk 0-2
J. Versluis- D. den Ouden 0-2
S. van Eijk – P. v.d. Berg 2-0
M. Bos – L. Mulder 1-1
K. Droog – B. Belt 2-0

1e provinciale wedstrijd seizoen 2008-2009

Provinciale wedstrijd d.d. 12-09-08

En alweer mochten de Reeuwijkse dammers een primeur beleven. Tegen de zeer sterke dammers uit en van Den Haag speelden zij voor het eerst een wedstrijd in de gezamenlijke DMH/WHDB competitie. En het was ook nog eens de openingswedstrijd van het seizoen !
Even ter introductie, toen bekend was dat er nog een plekje vrij was in deze competitie wilde het merendeel van de Reeuwijkse provinciale spelers zich toch wagen aan dit avontuur. Uiteraard beseffen wij ons als vereniging dat we maar een kleine club zijn met qua rating bescheiden spelers en daarom regelmatig tegen harde nederlagen op zullen lopen, maar in de geest van de olympische gedachte “soms is het beter om mee te doen en ervaring op te doen dan om veel te winnen�.
Dan de wedstrijd: Den Haag was niet op sterkte gaan zitten en het grappige van de onbekendheid van de spelers over en weer werd duidelijk. Veel spelers hadden geen idee van elkaars rating en spelers werder verward met anderen met de zelfde achternaam, waardoor er op grond van de rating hogere verwachtingen waren dan terecht was (Gideon de Bruin/ Arie de Bruijn?) Het programma boekje van de nationale competitie moest voor een Den Haag speler duidelijkheid verschaffen en toen werd duidelijk dat de gemiddelde ratingsverschillen op 300 punten hoger lagen in het voordeel van Den Haag.
Maar goed de partijen nu: Als eerste was Kariem Droog uit, hij kwam al vroeg in de partij een schijf achter dmv een combinatie. Hij probeerde van alles om dit te repareren maar moest ook nog een doorbraak zien te voorkomen en die dingen samen zorgden er voor dat hij tegen nog een combinatie aanliep met damdoorbraak en dus kon opgeven. Jan Versluis was de volgende die er af ging. Het was op zich niet heel verwonderlijk gezien het krachtsverschil en Jan wist het nog dik twee uur uit te houden, maar toen kwam er opeens (overigens ook tot enige verrassing van zijn tegenstander) een verborgen combinatie tevoorschijn die directe opgave tot gevolg had. Eerlijkheidshalve was het toen al wel zo dat Jan al erg moeilijk stond.
De derde die moest opgeven voor Reeuwijk zonder punten was Hans de Knikker. Hij speelde een lastige partij tegen een bijzonder sterke tegenstander die hem uiteindelijk dan ook overspeelde. Hans probeerde wel op de hem bekende wijze de strijd aan te gaan maar zijn tegenstander was toch eenvoudigweg een maatje te groot vanavond.
Inmiddels stonden we dus met 6-0 achter en we gingen aardig in de richting van de door mij verwachtte 13-3 nederlaag.
De eerste die voor Reeuwijk een punt wist te scoren was Alex Bitter, ook tot enige verbazing van zichzelf want hij speelde een uiterst moeizame partij getuige zijn gezichtsuitdrukkingen. Ook de analyticus van de tegenstanders (Fred Ivens) wist te melden dat Alex eigenlijk helemaal weg gespeeld werd maar dat er kennelijk toch iets fout gegaan was bij zijn tegenstander want de remise kwam er toch echt.
De volgende remise kwam op naam van Gideon de Bruin, zijn tegenstander dacht heel lang tegen een 1200 speler te zitten en misschien dat dat meespeelde in zijn plannen? In ieder geval was het zo dat het een heerlijke aanvallende partij was van de tegenstander van Gideon met heel veel combinatie mogelijkheden en veel strijd,die in tijdnood voor Gideon in een eerlijk verdiende remise eindigde. (hoewel Fred wist te melden dat Gideon in het middenspel iets minder stond, maar zo voelde het voor hem zelf niet aan)
Hierna volgde nog een nederlaag voor Reeuwijk. Andre Venema had op zich een hele leuke avond vond hij zelf, want er kwam een leuke pot op het bord tegen een tegenstander die er ook gewoon een lekker partij van wilde maken. Het was alleen jammer dat Andre op het eind van het middenspel een combinatie over het hoofd zag die hem een schijfje kostte. Hij probeerde nog wel even door te spelen om te zien of er nog een kansje was een schijfje terug te winnen maar dat zat er niet in en hij gaf terecht op.
De stand was dus inmiddels 10-2 voor de gasten.
Maar nu kwamen de grootste verrassingen van de avond. Het begon met Mariska Bos die de hele avond volkomen gelijkwaardig bleef aan haar tegenstander die toch een slordige 400 ratingpunten meer heeft. Ze maakte het uiteindelijk koelbloedig af en op de door haar gevraagde remise werd dan ook direct een ja gegeven. Sijbrand van Eijk zorgde voor nog een grotere verrassing door het zelfde resultaat te halen tegen een tegenstander met dik 500 ratingpunten meer. Sijbrand speelde zonder ontzag en vertelde na afloop de partij bewust zo spannend mogelijk opgezet te hebben en zoveel mogelijk zetjes er in gebracht te hebben om nog enige kans te maken. Alles lukte dan ook voor hem en zijn tegenstander kon weinig anders dan een remise aanbieden of Sijbrand door de klok heen jagen maar dat wilde hij toch duidelijk ook niet doen en zodoende eindigde deze partij dus in een remise en kwam de eindscore op 12-4.
Dit klinkt als dramatisch slecht en misschien zijn er teams die dat ook zo zouden voelen, maar wij hadden toch het idee dat we er uit gehaald hadden wat er in in zat en er waren in ieder geval een hoop leuke partijen gespeeld met voor sommigen uiterst goede resultaten.
Op naar de volgende wedstrijd met hopelijk evenveel positieve verrassingen !
uitslagen:
A Venema – J. Kos 0-2
A. Bitter – G. de Groot 1-1
H. de Knikker – F. Ivens 0-2
G. de Bruin – H. Vroom 1-1
M. Bos – P. Stork 1-1
S. van Eijk – W. Bremmer 1-1
J. Versluis – H. van Dee 0-2
K. Droog – P. Heskes 0-2

Provinciale sneldam kampioenschappen DMH/WHDB

Het jaarlijkse sneldammen voor de dames, senioren en junioren werd dit jaar in Leiden gespeeld en er was een unieke samenwerking met de aangrenzende damprovincie de WHDB gerealiseerd.
In de praktijk betekende dit dat er een Zwitserse groep van 45 personen werd gemaakt, waarbij alle categorieën bij elkaar werden gevoegd en op deze manier hun plaatsingen moesten verdienen voor de respectieve Nederlandse kampioenschappen sneldammen. (de plaatsingsrechten van beide bonden bleven wel gescheiden overigens).
Dat dit voor- en nadelen heeft ten opzichte van de oude manier die wij binnen Midden Holland gewend zijn (het poule systeem met een ochtend en middag ronde) was vooraf al duidelijk voor de kenners en bij ingang van de laatste ronde zou dat voor met name de junioren ook waar blijken te zijn.
De deelnemers langs : Alex Bitter was de enige Reeuwijkse deelnemer aan de senioren kampioenschappen, hij heeft nooit gedacht aan het behalen van het enige NK ticket in zijn categorie aangezien de concurrentie daar veel te sterk voor was, iedereen verwachtte daar de winst van Erno Prosman en die kwam uiteindelijk ook, zij het toch nog iets moeizamer dan vooraf misschien gedacht, want het waren uiteindelijk de tegenstandersratingpunten die Erno boven Richard Kromhout (let op deze naam) deed eindigen.
Alex zelf speelde een niet zo heel erg goed toernooi, hij gaf aan dat sommige partijen wel degelijk beter konden en moesten gaan, hij eindigde ergens in de middenmoot, maar dat was geen probleem, het was al met al wel een leuke dag geweest.
Mariska had zichzelf opgegeven als Junior maar Hans vond haar bij de opgave meer een dame en dus stond ze geregistreerd in 2 categorieën. Ze koos de categorie die ze al eerder zelf had aangegeven: de junioren, omdat daar 3 plaatsen voor 4 deelnemers waren en bij de dames er maar 1 voor 3 deelnemers was. (statistisch gezien een slimme keuze dus)
Gideon had geen keuze, hij speelde gewoon bij de junioren en de verdere deelnemers in die groep waren Jhonatan en Frerik. Dat het spannend zou worden in die categorie was vooraf al duidelijk en het kwam ook uit. Met name Mariska en Gideon speelden niet echt lekker deze dag, Gideon begon wel goed met een remise tegen de uiteindelijke nummer 2 in de eindrangschikking (Richard Kromhout weet u nog? Die dus tegen Gideon zijn kampioenschap verspeelde??) maar daarna werd het peil soms bedroevend slecht. Mariska trok de lijn uit het afgelopen seizoen een beetje door en liep daardoor gelijk op met Gideon.
Met ingang van de laatste ronde was de situatie als volgt : Frerik had 14 punten, Gideon 12 en Jhonatan en Mariska 11. Frerik stond rond de top 10, Gideon, Mariska en Jhonatan rond de 30e plaats.
De loting was als volgt : Frerik speelde tegen de nummer 5 uit de rangschikking op dat moment (en verloor), Gideon tegen de nummer 20 (en verloor) Mariska tegen de nummer 44 (speelde remise) en Jhonatan tegen de nummer laatst (46) en won.
Zie hier dus het manco van een zwiterse loting want hoe kan Jhonatan met 11 punten nu in de belangrijke laatste ronde tegen een speler met 2 punten loten terwijl Gideon met 12 punten tegen iemand met eveneens 12 punten komt ?? Jhonatan plaatste zich dus met een hele gemakkelijke winst in de laatste ronde voor het NK en Gideon moest na zijn verlies vrezen voor het NK, want de verwachting was dat Mariska van een tegenstander met 4 punten wel zou winnen. Dat gebeurde dus niet en daardoor vloog Mariska er op tegenstanders-ratingpunten uit, aangezien Gideon sterkere tegenstanders gehad had over de hele dag genomen.
Achteraf bleek dat de dummy die remise kreeg voor iedere partij nog boven Gideon en Mariska was geëindigd en gelijk met Jhonatan en zich dus eigenlijk voor het NK Junioren geplaatst had, volgens Gideon zou die dummy het misschien nog wel beter doen op het NK dan hemzelf ook ;-)
Mariska had uiteindelijk toch de verkeerde keuze gemaakt door als Junior te spelen, geen plaats in het NK en uiteindelijk zou ze als dame nog wel een enveloppe met inhoud hebben gewonnen aangezien ze uiteindelijk als 3e dame was geëindigd….
Al met al een bewogen dag, mijn persoonlijke conclusie was dat de samenwerking met de WHDB meer deelnemers op de been had gebracht, dat dat heel leuk was, maar dat er aan het Zwitserse systeem nog wel wat haken en ogen zitten als je een plaatsingstoernooi speelt.
Gideon had de pech een zware tegenstander te loten in de laatste ronde, Mariska werd uiteindelijk de dupe van de tegenstandersrating en Jhonatan had er mazzel mee vandaag. Maar goed, aan de andere kant is het natuurlijk wel zo dat je het over de hele dag moet bekijken en dan zou het toch zo moeten zijn dat uiteindelijk de sterkste boven komt drijven ? Ik als schrijver van dit stukje vond het toch wel zuur voor met name Mariska en meende ook te moeten concluderen dat sneldammen toch ook altijd iets van geluk en pech met zich meebrengt…..
Volgend jaar weer nieuwe kansen voor alle spelers, hoewel niet meer in dezelfde categorie voor iedereen !

Let op : dit bovenstaande stukje bevat humoristisch bedoelde passages, eigen meningen en cynische opmerkingen

Senioren en junioren Cat AW + = – Pt T-Rt E-Rt
1 Erno Prosman AD 13 9 4 0 22 1266 1527
2 Richard Kromhout AD 13 10 2 1 22 1195 1306
3 Evert Bronstring AD 13 8 2 3 18 1235 1318
4 Wim Bremmer AW 13 8 2 3 18 1195 1346
5 Jeroen Kos AW 13 6 4 3 16 1243 1308
6 Geraldo IJssel jr. AD 13 7 2 4 16 1127 1158
7 Erik Hoogendoorn AD 13 6 4 3 16 1095 1285
8 Cor van Dusseldorp AD 13 6 3 4 15 1243 1405
9 Peter van der Stap AW 13 6 3 4 15 1224 1335
10 Ruud van Drunen AW 13 7 1 5 15 1180 1205
11 Martijn van der Klis AD 13 6 3 4 15 1111 1216
12 Arie Schoneveld BD 13 7 1 5 15 1104 1004
13 André Venema AD 13 5 4 4 14 1220 1247
14 Frerik Andriessen JD 13 6 2 5 14 1215 1190
15 Edwin de Jager AW 13 7 0 6 14 1186 1214
16 Jan Schijff BD 13 6 2 5 14 1112 1027
17 Sarah Rijgersberg VW 13 5 4 4 14 1071 1075
18 Jan de Koning AW 13 6 1 6 13 1204 1118
19 Richard Meijer AD 13 5 3 5 13 1162 1286
20 Martijn Scholten JW 13 3 7 3 13 1052 677
21 Jhonatan vd Hoorn JD 13 5 3 5 13 1052 773
22 Reginald Lindemans BD 13 5 3 5 13 1038 1080
23 Alex Bitter AD 13 4 5 4 13 1035 1151
24 Dummy 13 0 13 0 13 1028 1028
25 Bonne Douma BW 13 2 9 2 13 1010 1017
26 Mariëlle Meijer-Kromhout VD 13 5 3 5 13 988 945
27 Daniël Boom BW 13 4 5 4 13 943 900
28 Dick den Ouden BD 13 4 5 4 13 926 1000
29 Jordy van der Lugt BW 13 6 1 6 13 887 925
30 Frans Teijn BW 13 5 2 6 12 1032 997
31 Martin van der Sluis BD 13 4 4 5 12 1005 1041
32 Gideon de Bruin JD 13 4 4 5 12 976 989
33 Mariska Bos JD 13 4 4 5 12 922 843
34 Chio Feng JW 13 5 2 6 12 890 675
35 Laura Andriessen VD 13 3 6 4 12 875 1044
36 Bouke Bruinsma BD 13 3 5 5 11 971 1017
37 Peter Pippel BD 13 4 3 6 11 944 1051
38 Glenn Hardenberg CD 13 3 5 5 11 916 700
39 Alex Kruyshoop CW 13 4 3 6 11 910 702
40 Bas Baksoellah BW 13 4 2 7 10 951 1002
41 Nerin Bisseswar CW 13 2 6 5 10 946 818
42 Alexander Zwanenburg CD 13 3 2 8 8 884 863
43 Wim Schrader BW 13 2 4 7 8 870 916
44 Teun de Kluyver CD 13 3 2 8 8 863 603
45 Radjin Chandarsing CW 13 1 5 7 7 867 700
46 Roy Liem-Kon-Tja BW 13 1 0 12 2 840 985