8e provinciale wedstrijd 6-2-2009

Dit keer betrof het de zogenaamde “burenruzie� met Samen Sterk die voor een ruzie gelukkig altijd in hele goede sferen verloopt.
Samen Sterk had de laatste 2 wedstrijden gewonnen en daardoor was degradatie voor ons eigenlijk al een feit tenzij we van hun wisten te winnen en dan de laatste wedstrijd ook nog.
Helaas konden we niet beschikken over de 8 vaste spelers maar Reeuwijk ziet het dammen in clubgebeuren ook als mogelijkheid voor de jeugd om ervaring op te laten doen en daardoor mocht Martine Jannes haar debuut maken.
Het zal niemand verbazen dat haar partij als eerste was afgelopen. Ze speelde tegen een hele ervaren tegenstander met veel landelijke wedstrijden in zijn bagage en verloor al snel een paar schijven en kwam een dam achter. Zoals bij iedere goede pupil ging ze echter door tot de laatste steen van het bord af was en kon na anderhalf uur de felicitaties aan haar tegenstander geven (wat ook nog wat onwennig ging van de zenuwen).
De tweede die klaar was was Gideon. Het is al eerder gezegd dat provinciaal zijn ding niet meer is en eigenlijk stond zijn hoofd na schoolperikelen deze week helemaal niet naar dammen maar vanwege het teambelang was hij toch gekomen. Binnen anderhalf uur liep ook hij echter in een damzetje en wist dat het geen zin had om door te gaan.
Daarna was het lang wachten, het grappige was dat de spelers van Samen Sterk er helemaal niet zo zeker van waren dat de afloop goed zou zijn ondanks hun 4-0 voorsprong want op de meeste borden stond het minimaal gelijk tot gewoon goed voor Reeuwijk.
De eerstvolgende die klaar was betrof de volgende invaller: Kariem. Zijn tegenstander had er toch iets te makkelijk over gedacht en speelde alleen maar op zetjes maar ja die zag Kariem allemaal en hij drukte zijn tegenstander dan ook positioneel van het bord.
Daarna volgde er weer een tijdje niets en toen ging het opeens redelijk snel, Mariska had de hele tijd minimaal gelijkwaardig gestaan en in het Samen Sterk kamp kon je zelf horen zeggen “Mariska moet in een zetje trappen anders verliest ze niet� en zowaar dat gebeurde dan ook helaas. De stand kwam daardoor op 2-6 voor de tegenstanders en eigenlijk was het daarmee wel gebeurd. De voordelen die sommige spelers hadden gehad waren wat verwaterd en het zag er naar uit dat het op remises uit zou draaien.
De eerste die dat inderdaad deed was Alex, hij hield zijn tegenstander keurig in bedwang, beide spelers leken goed aan elkaar gewaagd hoewel Alex gedurende een gedeelte van de partij de betere stand had.
Sijbrand voegde er vervolgens een hele nette remise aan toe, hij is bezig aan zijn 4e damjeugd geloof ik want hij scoort de ene nette remise na de andere dit seizoen.
Andre kreeg de hele partij niet echt voordeel tegen zijn handige tegenstander die altijd wel antwoorden lijkt te hebben op de dreigingen die een tegenstander hem voortovert. Wat Andre ook probeerde nooit kreeg hij zo veel voordeel dat het ook maar op winst leek uit te draaien en dus werd het inderdaad remise.
Tenslotte kreeg Hans nog een punt, nadat bijna iedereen in de zaal had gezien dat hij minimaal 1 keer de directe winst gemist had. Toen dat niet gebeurde kwam hij toch nog enigszins in de problemen en zijn tegenstander wilde dan ook graag winnen maar na heel lang nadenken moest hij toegeven dat de remise onvermijdelijk was en behaalden wij ons 6e bordpunt.
Conclusie: wederom verloren en officieel gedegradeerd maar na afloop vertelde toch bijna iedereen aan Reeuwijk kant dat het dit seizoen veel leuker geweest is dan in vele jaren hiervoor.
Rest nog 1 wedstrijd en dan volgend seizoen maar weer zien hoe de zaken er voor staan !

  DEZ Reeuwijk      Samen Sterk     6 10
   Alex Bitter (1147)  Micha van Tol (1209) 1 1    
   Hans de Knikker (1061)  Jeroen Stolwijk (1136) 1 1    
   André Venema (1241)  Louis de Frankrijker (1047) 1 1    
   Mariska Bos (851)  Ruud de Kooter (1154) 0 2    
   Gideon de Bruin (1034)  Martien Out (1174) 0 2    
   Sijbrand van Eijk (807)  Raymond van Es (1132) 1 1    
   Martine Jannes   Richard Treur (1141) 0 2    
   Kariem Droog (792)  Hans Stolwijk (897) 2 0    

ps Cees : nogmaals bedankt voor het naar huis brengen van Gideon, hij had echt de behoefte aan rust na deze week…

ps 2 sorry voor het late verslag, de verslaggever was een dagje op pad ….